Cafea sau ceai? Preferința dvs. poate fi scrisă în ADN-ul dvs.

Indiferent dacă oamenii beau ceai sau cafea, pot depinde parțial de ce substanțe au sensibilitate genetică. Indiferent dacă oamenii preferă cafeaua sau ceaiul, se poate reduce la o chestiune genetică a gustului.

Oamenii cu o versiune a unei gene care creste sensibilitatea la aroma amara a cofeinei tind sa fie bautori de cafea, cercetatorii raporteaza. Consumatori de ceai tind sa fie mai putin sensibili la gustul amar al cofeinei, dar au si versiuni de gene care cresc sensibilitatea la amaraciunea altor substante chimice, au descoperit cercetatorii.

În noul studiu, cercetătorii au examinat variante ADN ale genelor implicate în detectarea gustului amar al substanțelor chimice cofeină, chinină – acel gust amar în apă tonică – și propiltiouracil, sau PROP, o substanță chimică sintetică care nu se găsește în mod natural în alimente sau băuturi. Alte componente amare în mod natural în cafea și ceai pot declanșa aceleași răspunsuri la gust ca și chinina și PROP, spun cercetătorii.

Cercetatorii din Australia, Statele Unite si Anglia au examinat ADN-ul de la mai mult de 400.000 de participanti de la un depozit de date genetice pentru cercetarea medicala din Marea Britanie. Participanții au raportat, de asemenea, alte informații despre sănătatea și stilul lor de viață, inclusiv ce cantitate de ceai sau cafea beau în fiecare zi.

Echipa a adăugat variantele fiecărei persoane în genele gustului, creând un scor genetic pentru cât de intens este gustul fiecăruia dintre substanțele chimice amare. Cercetatorii au comparat apoi aceste scoruri cu alegerile oamenilor despre bauturile raportate.

Oamenii care au avut cel mai mare scor genetic pentru a detecta amărăciunea cafelei au fost cu 20% mai susceptibili să fie băutori grei de cafea, în scădere cu patru sau mai multe cești pe zi, decât cei fără sensibilitate crescută, spun cercetătorii.

Cercetătorii crezuseră că persoanele care sunt înclinate din punct de vedere genetic pentru a gusta mai amar mai intens ar putea evita băuturile amare. „În acest caz, este ciudat cum căutăm cofeina”, spune coautorul de studiu Marilyn Cornelis.

Într-adevăr, consumatorii de cafea au învățat să se bucure de amărăciunea cofeinei. Dar consumatorii de ceai s-ar putea să nu le placă amaraciunea de PROP si chinina. Mai degrabă, oamenii tind să rămână fie cu cafea, fie cu ceai, deci rezultatul ceaiului poate fi doar o respingere a cafelei.

Este neclar cat de mare este rolul sensibilității la mâncarea amară, pentru a determina daca cineva alege cafeaua sau ceaiul. În studiile anterioare care au căutat variante genetice legate de consumul de cafea, „genele de gust nu au apărut”.

Adauga comentariu