Studii privind avantajele vitaminei D – III

Un alt cercetator care a inceput sa analizeze vitamina la inceputul pandemiei – dar intr-o latitudine mai nordica – este David Meltzer, economist in sanatate si profesor de medicina la Universitatea din Chicago.

„Am primit un e-mail in prima saptamana a lunii martie [2020], vorbind despre ziarul Martineau [2017] si am fost uimit de rezultate, in special la persoanele cu deficit de vitamina D”, isi aminteste el. „Am avut o multime de oameni care au fost testati pentru COVID-19 in spitalul nostru si am avut date istorice de la acesti indivizi, asa ca am facut referinte incrucisate cu testele pozitive si datele despre vitamina D inregistrate”.

Rezultatele la o populatie diversa de 4.638 de persoane au fost publicate in JAMA Network Open in luna martie trecuta. Meltzer si colegii sai au descoperit ca riscul unui test COVID pozitiv a fost de 2,64 ori mai mare pentru persoanele de culoare neagra cu niveluri scazute de vitamina D decat pentru cele cu niveluri mai ridicate. Nu a existat o corelatie semnificativa la participantii albi. „Chicago are ierni lungi, iar persoanele cu pielea mai inchisa la culoare produc mai putina vitamina D. Locatia noastra din nord si predominanta persoanelor de culoare care frecventeaza spitalul ne-au permis sa observam legatura”, observa Meltzer.

Adauga comentariu