Tehnologia din spatele espressoarelor

Un espressor este un dispozitiv care serveste la prepararea cafelei espresso si a sortimentelor precum cappuccino, latte etc. Principala functie a unui espressor este de a turna apa la o temperatura optima (intre 88 si 96 de grade Celsius, in functie de amestecul de cafea folosit) pentru o extractie corecta si la o presiune de 9 bari, astfel incat toate uleiurile si, prin urmare, aromele dizolvate in apa (care actioneaza precum un solvent) ajung in ceasca de cafea care te invioreaza dimineata. Pe langa aceasta functie, un espressor de cafea de la cel mai bun brand produce, de obicei, abur pentru incalzirea si spumarea laptelui atunci cand prepari un cappuccino savuros.

Tipuri principale de espressoare

Masini superautomatice

Masinile superautomatice sunt echipamente de inalta tehnologie care permit pregatirea cafelei, de cappuccino si espresso sau a bauturilor pe baza de lapte fara a fi nevoie de abilitatile profesionale ale unei barista. De fapt, la o simpla apasare a unui buton, o masina superautomatica va presa cafeaua, apoi va turna numeroase bauturi pe baza de espresso. Spre deosebire de masinile traditionale, masinile superautomatice se bazeaza pe electronica si pregatesc bauturi intr-un timp mai scurt, fara a fi nevoie de ajutor profesionist. Ele sunt alese in special de lanturi de cafea cu cifre de afaceri foarte mari, de hoteluri (pentru a prepara cafelele servite la micul dejun) precum si de multe restaurante.

Masini traditionale

Exista espressoare traditionale care functioneaza prin turnare continua (semiautomatica sau volumetrica). Acest mod de a functiona variaza in functie de fiecare model in parte si de butoanele acestora. Exista in acest sens espressoare traditionale cu un singur buton manual sau cu mai multe butoane, cu doze prestabilite. In acest ultim caz, masina se va opri automat cand a turnat cantitatea programata de cafea.

Sistemul de parghii al espressoarelor

Acesta este un sistem care le permite utilizatorilor de espressoare sa moduleze manual timpul de prepare la fiecare operatiune de turnare. Ceea ce inseamna ca atunci cand scade maneta, apa calda din rezervorul cazanului intra in ecuatie, umezind panoul de cafea. Cu cat barista tine mai mult de parghie, cu atat timpul de preparare va fi mai lung. Un profesionist bun asteapta ca primele picaturi sa iasa din espressor inainte de ridicarea parghiei (cand apa a patruns in intregul panou de cafea).

Espressoarele cu capsule

In general, espressoarele cu capsule sunt folosite de persoane in gospodarii si la birouri, nu de catre antrepenori pentru restaurante, hoteluri etc.

Adauga comentariu