Ursii care mănâncă „junk food” pot hiberna mai puțin și îmbătrânesc mai repede

Când mănâncă mai multe alimente prelucrate, țesutul lor preia concentrații mai mari de carbon stabil, numit carbon 13. Acest carbon provine din plante cum ar fi zahărul de porumb și de trestie. Aceste plante de cultură concentrează cantitățile normale limitate ale carbonului-13 în atmosferă, deoarece construiesc molecule de zahăr în pași oarecum diferiți de cele din majoritatea plantelor sălbatice din America de Nord.

În căutarea unor forme oficiale de carbon dintr-un studiu anterior, cercetătorii au descoperit că urșii în unele locuri mănâncă proporții „foarte mari” de resturi ale oamenilor. Ocazional, aceste resturi au reprezentat peste 30% din dietele ursilor.

În noul studiu, s-a analizat impactul dietei asupra hibernării. Ursii hibernează, de obicei, între patru și șase luni. Cercetătorii s-au concentrat pe 30 de femele libere, echipa testată inițial poartă carbonul-13 și a stabilit că cei care mâncau mai multe alimente ale oamenilor au avut tendința să hiberneze pentru perioade mai scurte de timp.

Studiile efectuate la mamifere mai mici de hibernare sugerează că aceste scăderi sezoniere metabolice pot întârzia îmbătrânirea. Dacă este adevărat, scurtarea perioadelor de hibernare ar putea fi un dezavantaj pentru urși.

Pentru a masura imbatranirea, cercetatorii au testat schimbari relative in lungimea numitelor telomeres. Acești biți ai ADN-ului formează capetele cromozomilor din celule complexe. Deoarece celulele se împart în timp, bucățile de telomere nu reușesc să se copieze, iar telomerii se scurtează treptat. Diverse cercetări sugerează că urmărirea acestora poate dezvălui cât de repede o creatură îmbătrânește.

Adauga comentariu